torsdag 9. september 2010

Vil la barn vokse opp i røykfrie hjem

Helsedirektoratet ønsker å gi barn rett til å vokse opp i et røykfritt hjem. Det synes jeg er en glimrende måte å gi et tydelig signal til foreldre om å la barna slippe å være passive røykere. Det er nemlig stor forskjell på å innføre forbud mot røyking i private hjem og det å si noe om barns rettigheter. Politiet ville hatt litt av en jobb foran seg dersom de skulle oppsøkt norske hjem på jakt etter røykere. Dessuten må voksne mennesker få gjøre hva de vil med eget liv og helse.

Ved å heller vinkle det mot at barn har rett til et røykfritt miljø retter vi fokuset i riktig retning. Barna velger nemlig ikke selv om de skal være passive røykere eller ikke, det er et valg de voksne tar på deres vegne. Heldigvis ser det ut til at de fleste i dag unngår å røyke innendørs der det bor barn, men det finnes fortsatt noen som trenger en ekstra dytt for å skjønne at passiv røyking er skadelig for barna.

Jeg er glad Helsedirektoratet tenker i disse baner. Å innføre forbud mot røyking i private hjem ville antakelig skapt mer harme enn forståelse. Men de fleste av oss oppegående mennesker ønsker ikke å skade barns helse, og vi setter barns rettigheter høyt. Derfor tror jeg at Helsedirektoratet gjør en smart vurdering i denne saken. La oss håpe at Norge som Island stadfester barns rett til å vokse opp i et røykfritt miljø, og at foreldre flest respekterer en slik rettighet. Det har hatt en positiv virkning på Island, så det er god grunn til å håpe at det samme kan skje i Norge.

1 kommentar:

  1. Til informasjon:

    http://framsnakk.blogspot.com/2010/09/informasjon-angaende-kommentarer-og.html

    SvarSlett