fredag 8. oktober 2010

Et modig valg

Den kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo får Nobels fredspris.

- Han har vært en sterk talsmann for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde også i Kina, sa leder Torbjørn Jagland i Nobelkomiteen da han annonserte vinneren, ifølge VG Nett.

VG Nett skriver videre at Xiaobo lenge var kjent som en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti og var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989, noe som førte til at han ble fengslet to år senere. På 90-tallet ble han igjen fengslet for sine politiske aktiviteter i demokratibevegelsen. Senest i 2008 fikk han problemer med kinesiske myndigheter igjen da han undertegnet et politisk manifest om økt demokrati i Kina.

Nobelkomiteens valg har som ventet forårsaket sterke reaksjoner i Kina, men heller ikke i Norge er fredsprisvalget bare velkomment. Likevel står Jagland og resten av Nobelkomiteen med rak rygg og er trygge på sitt valg. Man kan ikke gjøre alle fornøyde, og man kan ikke la seg skremme av at de store og sterke er uenige.

Jeg støtter komiteens modige valg, og det samme gjør blant annet Barack Obama, Jens Stoltenberg og selvsagt prisvinnerens kone, Liu Xia. Hva prisvinneren selv mener må vi komme tilbake til senere, for han sitter fengslet i Kina og har ennå ikke fått uttalt seg til pressen.

Nok en gang har Nobelkomiteen skapt debatt og satt fokus på menneskerettigheter og på den måten også fokus på fred. For uten å følge menneskerettighetene er det vanskelig å oppnå demokrati og frihet, og uten demokrati og frihet er det vanskelig å oppnå fred.

Gratulerer til Liu Xiaobo, og gratulerer til Nobelkomiteen, som våger å gjøre omdiskuterte valg.


Bli oppdatert om ny aktivitet på framsnakkbloggen ved å bli tilhenger på Facebook.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar